Er is geen dag te verliezen met het zetten van vaccins. Dat zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen. Op het einde van deze week zullen 6.610 Vlamingen zijn ingeënt, bovenop de 700 van vorige week. “In het Verenigd Koninkrijk zijn al 1 miljoen mensen geprikt. In een land als Israël zitten ze aan 150.000 vaccinaties per dag. We moeten een versnelling hoger schakelen”, klinkt het.
Deze week wil het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid in 42 Vlaamse woon-zorgcentra vaccineren. Goed voor 6.610 mensen. In Brussel en Wallonië gaat het om gelijkaardige getallen. “We hebben er begrip voor dat de opstart veilig moet verlopen. En dat we eind december 2020 in ons land zijn opgestart met vaccineren is ook positief. Maar nu moeten we een versnelling hoger schakelen. In het Verenigd Koninkrijk zijn al 1 miljoen mensen gevaccineerd en zijn ze al begonnen met een tweede goedgekeurd vaccin. In een land als Israël zitten ze aan een tempo van 150.000 toegediende prikken per dag. De overheid wil er, tegen eind deze maand, 2 miljoen mensen inenten als er voldoende vaccins zijn”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen.
Coronavrij
“Het vaccin is op dit moment de belangrijkste sleutel die we in handen hebben om deze coronacrisis achter ons te laten. Er mag dan ook geen dag verloren gaan en we moeten de beschikbare capaciteit ten volle benutten. In de meest veilige omstandigheden. Dat is een must: voor de gezondheid van onze mensen en onze bedrijven”, aldus Laveren. “Hoe sneller en vlotter de vaccinatiestrategie verloopt, hoe sneller we 2021 coronavrij krijgen.”
Voka – KvK Mechelen-Kempen vraagt ook een duidelijke en performante beheersingsstrategie. Daarin is een goed test- en tracingbeleid nodig. Net als het gebruik van sneltesten. Voka wijst de politiek er op dat dit in 2021 echt beter moet. “Het kan toch niet dat de systemen die we opgezet hebben, nog altijd onvoldoende performant en effectief zijn? We moeten evolueren van een lockdownsamenleving naar een testsamenleving met per saldo minder maatschappelijke en economische kosten. Alleen zo kunnen we op korte termijn in alle veiligheid een terugkeer organiseren voor de medewerkers in onze bedrijven en evolueren naar een hybride manier van werken in 2021.”