Vingerafdrukken nodig voor nieuwe, beter beveiligde identiteitskaart

woensdag, 2 december, 2020

PERSBERICHT VAN BURGEMEESTER WIM CAEYERS

Vingerafdrukken nodig voor nieuwe, beter beveiligde identiteitskaart

Op 16 november startte de bevolkingsdienst met het uitreiken van nieuwe, nog beter beveiligde identiteitskaarten. De nieuwe elektronische identiteitskaart heeft een nieuwe lay-out en bevat een chip die de vingerafdrukken bewaart. Op die manier voldoet de nieuwe identiteitskaart aan de strenge internationale regels die identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. Kom je langs voor een nieuwe identiteitskaart? Dan moet je voortaan vingerafdrukken achterlaten.

We nemen vingerafdrukken bij het aanvragen en het afhalen van de identiteitskaart. Zo hebben we zekerheid dat eenzelfde persoon de kaart aanvraagt en ook afhaalt.

Bij de aanvraag van een Kids-ID nemen we geen vingerafdrukken.

Enkele belangrijke wijzigingen voor de nieuwe identiteitskaart

-      De nieuwe identiteitskaart bevat vingerafdrukken om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de beveiligde contactloze chip van de kaart. Er is geen centrale databank.

-      De foto staat aan de linkerkant in plaats van rechts.

-      Op de achterkant van de kaart vind je een geperforeerd beeld van de foto terug.

-      De chip staat op de achterkant van de kaart waardoor je de kaart op een andere manier in de kaartlezer moet stoppen.

-      Als nationaliteit is ‘BELG’ vervangen door ‘BEL’, conform de internationale regels.

-      De kaart heeft een andere kleurentint.

Enkel nieuwe kaart aanvragen als oude vervalt

Het is niet de bedoeling dat je je spontaan aanmeldt voor een nieuwe elektronische identiteitskaart zolang je nog een kaart hebt die geldig is. Je ontvangt een oproep wanneer je huidige kaart vervalt.

Meer info: bevolking, 014 33 07 16, bevolkingsdienst@gemeentemol.be