Naar school gaan kost geld, dat is voor iedereen zo. Bij heel wat gezinnen wegen de schoolrekeningen zwaar op het gezinsbudget sinds de coronacrisis. Het gemeentebestuur wil gezinnen hierbij helpen en verdeelt daarom de brochure ‘Schoolkosten’. Hierin lezen ouders welke kosten ze mogen verwachten en welke organisaties kunnen helpen bij het betalen van de rekeningen. De brochure wordt in maart verdeeld via alle Molse scholen.
Een schooljaar kost gemiddeld 170 euro in de kleuterschool, 450 euro in het lager onderwijs en 1.100 tot 1.500 euro in het secundair onderwijs.
Hoeveel schoolkosten mag ik verwachten?
Een laptop, huiswerkbegeleiding, schooluitstappen, voor- en naschoolse opvang, vervoer naar de school,… Het zijn allemaal kosten die al snel hoog kunnen oplopen. In het schoolreglement vind je een lijst met (verwachte) kosten. Er staat ook hoe en wanneer een school de rekeningen naar ouders opstuurt.
Naar school gaan steeds duurder
Ook in onze gemeente merken we dat schoolkosten stijgen. Zo zijn bijvoorbeeld de kosten van vervoer naar de school toegenomen. Sinds de coronacrisis zien we ook een toename in extra studiekosten voor leerlingen met leermoeilijkheden, zoals bijlessen of logopedie. Hiervoor is gelukkig vaak een financiële tussenkomst mogelijk vanuit het ziekenfonds of de sociale dienst.
Vragen? Wil je weten waar je recht op hebt?
Heb je het moeilijk om de rekeningen te betalen? Blijf er niet mee zitten, maar contacteer Tessa Verwimp. Zij is de contactpersoon voor Molse scholen bij de sociale dienst (Sociaal Huis) via 0471 61 54 74 of tessa.verwimp@gemeentemol.be.
Scholen proberen kosten te beperken
De brochure ‘Schoolkosten, brochure voor ouders’ past in het project MAX (maximale kansen voor alle kinderen) van het gemeentebestuur. Dit project helpt basisscholen bewuster om te springen met schoolkosten. In het verleden liep een gelijkaardig traject met de secundaire scholen.