Op dinsdag 4 mei gaven we het startschot om samen te werken aan een sterk energie- en klimaatactieplan. Dit plan vormt onze leidraad om op lokaal vlak de klimaatdoelstellingen te behalen, een ambitie die we onderschreven met de Burgemeesterconvenant en Kempen 2030. Het plan bevat zowel acties van het gemeentebestuur, als initiatieven van onze inwoners en ondernemingen. Samen met het IOK en het provinciebestuur werkten we al een eerste ontwerp van actieplan uit op basis van 8 thema’s. Op dinsdag 4 mei stelden we het ontwerpplan voor tijdens een online informatieavond. Tot en met pinkstermaandag 24 mei krijgt elke inwoner de kans om via ons online participatieplatform op www.gemeentemol.be/klimaatplan het ontwerpplan te bestuderen en constructieve suggesties te doen. Je vindt hier ook de link naar de online infoavond. Opmerkingen of aanvullingen zijn meer dan welkom. Op basis van alle feedback werken we aan een definitieve versie. De gemeenteraad beslist finaal over het plan.
Een koolstofvrije samenleving. Dat vormt op lange termijn de ultieme klimaatambitie. We kunnen dit doel alleen maar bereiken door volgehouden inspanningen in verschillende etappes. Ons eerste streefdoel ligt in 2030, waarbij onze gezamenlijke jaarlijkse uitstoot met 40% (ten opzichte van 2018) zou moeten dalen tot 106.000 ton CO₂. Het verhogen van de energie-efficiëntie én verdere groei van hernieuwbare energiebronnen staan centraal. Onze huidige daling van 2.300 ton per jaar is onvoldoende om de ambitie tegen 2030 te halen.
Geen ver-van-mijn-bed-show
De klimaatdoelstellingen zijn absoluut geen ver-van-mijn-bed-show. De klimaatopwarming heeft ook op lokaal vlak een impact. De laatste drie decennia steeg bij ons de gemiddelde temperatuur met maar liefst 2°C. Voor 2030 verwachten we jammer genoeg nog een bijkomende stijging. Deze temperatuurverschillen lijken weinig, maar maakt voor veel zaken een bijzonder groot verschil. Een stijgende temperatuur vergroot zowel de kans op, de blootstelling aan als de gevolgen van klimaatrisico’s, wat leidt tot een negatief versterkend effect.
Denk voor onze gemeente maar aan het verhoogde risico op bosbranden in Postel of andere bosgebieden. Klimaatopwarming – met geconcentreerde regenbuien – verhoogt de overstromingsrisico’s in de Netevallei.
Wetenschappers verwachten dat vanaf 2030 ook de woonzorgcentra, kindercrèches, scholen,… in onze gemeente te maken krijgen met ‘hittestress’, onder andere door langdurige hittegolven die vooral ouderen en jonge kinderen treffen. We spreken van ‘hittestress’ vanaf 60 dagen hittegolf per jaar.
Verschillende van onze fragiele ecologische zones (vallei Vleminckloop of natuurgebied Buitengoor-Meergoor), maar ook talrijke moerassen, natuurlijke plassen en natte graslanden zijn uiterst kwetsbaar voor droogteperiodes die steeds langer worden. Ook in de meetpunten in Mol meten we op dit moment al bijzonder lage grondwaterstanden.
CO²-uitstoot in Mol
In 2018 hebben we in Mol met z’n allen in totaal 160.319 ton CO² in de lucht geblazen. Om dit te compenseren, zouden we een bos nodig hebben dat drie keer onze totale oppervlakte omvat. Per hectare slaat een gevarieerd West-Europees loofbos jaarlijks 4,75 ton CO² op.
Veruit de grootste bron van uitstoot zijn de particuliere woningen (51.471 ton CO²). Vervoer is goed voor een kwart van onze uitstoot (45.370ton CO²). De autostrade E34 in Postel zit niet vervat in deze cijfers. Kantoren, horeca, winkels en andere organisaties zijn goed voor 38.640 ton CO². De industriële bedrijven veroorzaken een achtste van onze lokale uitstoot (19.552 ton CO²). Landbouw (1%), openbare verlichting (0,2%) en gemeentelijk patrimonium (1,5%) vullen het rijtje aan.
Hoe realiseren we onze ambities?
In ons plan identificeren we 8 verschillende thema’s, waarbij elk thema concrete doelstellingen en acties bevat. Elke actie leidt tot een besparing van CO².
1. Het gemeentelijk patrimonium stoot 40% minder CO² uit tegen 2030. Tegen 2050 streven we naar een zero-emissie.
Geplande renovaties zoals sites De Zwaan en ’t Getouw, realisatie Welzijnshuis op site Ten Hove, realisatie nieuw jeugdhuis Tydeeh, renovatie of nieuwbouw kinderclubs in Sluis, Rauw, Millegem en Achterbos trachten we zo duurzam mogelijk uit te voeren. Voor de verlichting van ons openbaar domein kiezen we voor LED,…
2. We richten het openbaar domein klimaatvriendelijk in.
Kwaliteitsvol groen in het Centrum en de gehuchtskernen met onder andere het project een Groen Hart voor MooiMol, , klimaattoets nieuwe ontwikkelingen,…
3. Private ontwikkelingen worden klimaatvriendelijk.
Stoppen van verlies aan open ruimte, extra toegankelijk buurtgroen, slimme woonverdichting op de juiste locaties, opmaak nieuw beleidsplan Ruimte Mol,…
4. Energievriendelijke renovatie of transformatie van private gebouwen.
Inzetten op renovatie van oude woningen, dakisolatie, hoogrendementsglas, vloer- en muurisolatie via het Energiehuis Kempen, groepsaankopen,…
5. Overschakelen op duurzame mobiliteit.
We stimuleren de fiets door met veilige en comfortabele fietspaden, veilige schoolomgevingen stimuleren kinderen om te voet of met de fiets te komen, we kiezen voor een duurzaam parkeerbeleid en autogebruik, een vlotte verkeerscirculatie voor verhoogde leefbaarheid,…
6. Van fossiele naar duurzame energie.
Opmaak van warmteplan, , oprichting energiegemeenschappen en ‘zondelen’,….
7. Creatie van natuurnetwerken als basis voor klimaataanpassing.
We zetten in op ontharding en vergroenen van het grondgebied, ‘klimaatbestendige’ verkavelingen, we voorzien extra buffer- en infiltratiecapaciteit voor regenwater,….
8. Burgerparticipatie: we werken samen om onze doelen te behalen!
We werken samen aan ons lokaal energie- en klimaatplan, we betrekken onze adviesraden, opstart participatietraject ‘Klimaatmakers’,….
Inspraak
Vanaf dinsdag 4 mei tot en met pinkstermaandag 24 mei krijgt iedereen de kans om het ontwerp van lokaal energie- en klimaatplan te bestuderen. Heb je aanvullingen, suggesties, bedenkingen,…? Laat het weten via ons online participatieplatform op www.gemeentemol.be/klimaatplan. Je krijgt ook de kans om te reageren op ideeën of feedback van anderen. Na 24 mei analyseren we alle feedback en werken we aan een finale versie van ons plan. Dit wordt voorgelegd aan de adviesraden, waarna de gemeenteraad finaal beslist.