Zoektocht naar ontwerpbureau totaalrenovatie oud-gemeentehuis is gestart

woensdag, 24 juni, 2020

De gemeenteraad gaf op de zitting van 22 juni groen licht om te starten met de zoektocht naar een ontwerpbureau voor de totaalrenovatie van het oud-gemeentehuis op de Markt. Dit beschermend markant gebouw heeft bouwkundig nood aan een volledige renovatie en restauratie. Daarnaast wil het gemeentebestuur het toeristisch infokantoor ombouwen naar een toeristisch belevingscentrum. Verder omvat het project het creëren van een ceremoniële ruimte voor trouwceremonies en officiële ontvangsten.

Doorheen alle toeristische postkaarten van de afgelopen decennia is dit zonder twijfel het meest kenmerkende beeld van onze gemeente: het witte gemeentehuis pal voor de Sint-Pieter en Pauwelkerk. Al voor de eerste steen was gelegd was het nieuwe gemeentehuis een fel besproken gebouw. De Fransen - Napoleon heerste toen over onze streek – moderniseerden de staatstructuur. Zij vervingen in Mol de oude ‘Vrijheid’ – aangestuurd door adel en kerk - door een moderne gemeentelijke administratie. Deze had uiteraard een gemeentehuis nodig.

Onder Frans gezag

In Mol verliep de onderwerping aan het Franse gezag niet van een leien dakje. Moegetergd door het gepest van de Mollenaars beslisten de Fransen om het nieuwe gemeentehuis pal voor de kerk te bouwen. Zo beklemtoonden ze symbolisch dat de Staat voor de Kerk ging. Bij geboorte, huwelijk en overlijden moesten de inwoners eerst langs de ambtenarij, pas dan mocht men de kerk binnen. Aan de achterzijde zaten er toen nog geen ramen, kwestie van het gebouw helemaal af te sluiten van de kerk. Het mocht bovendien allemaal niet te veel kosten. De Fransen kozen voor een zeer sober en classicistisch gebouw. In 1804 werd het gebouw ontworpen, in de loop van 1805 was het gemeentehuis klaar. Naast gemeentehuis kreeg het gebouw doorheen de geschiedenis nog bijkomende functies als vredegerecht, boterwaag én vonden verschillende verbouwingswerken plaats. Sinds de verhuis van de gemeentelijke administratie naar ’t Getouw wordt het oud-gemeentehuis nog gebruikt als toeristisch informatiekantoor. 

Eerst beheersplan uitgewerkt

In aanloop naar deze ontwerpwedstrijd voor de totaalrenovatie werd een beheersplan opgemaakt door een gespecialiseerd architectenbureau. Naast een geschiedenis en bouwhistoriek omvat dit plan ook een inventarisatie en beschrijving van alle waardevolle erfgoedelementen. Daarnaast bevat het plan ook een visie op het verdere beheer van het gebouw en geeft het de richting aan voor een mogelijke renovatie en restauratie. Zo is het de bedoeling om de huidige toeristische dienst om te bouwen tot een toeristisch belevingscentrum waar bezoekers en toeristen op een moderne en multimediale manier kennismaken met de vele troeven van onze gemeente. Uiteraard moet het gebouw volledig aangepast worden aan de moderne eisen inzake toegankelijkheid.

Zoektocht via wedstrijdformule

De zoektocht naar een geschikte ontwerper verloopt via een wedstrijdformule.

1.    Ontwerp- en architectenbureaus die voor de opdracht willen strijden, kunnen zich in een eerste ronde kandidaatstellen. Dit moet gebeuren voor 6 augustus.

2.    De maximum drie ontwerpbureaus die (het best) aan de kwalitatieve selectiecriteria voldoen, krijgen de kans om een uitgebreid voorstel inclusief voorstelontwerp uit te werken. We hopen eind augustus de bureaus te kunnen selecteren, waarna zij verder aan de slag kunnen.

3.    In de loop van december willen we het architectenbureau met het beste voorstel aanstellen. Zij mogen vanaf januari 2021 hun conceptontwerp verder uitwerken tot een definitief ontwerpplan. Dit bureau staat naast het ontwerp ook in voor de verdere coördinatie en uitvoering van de opdracht.

Meer info: 
dienst toerisme
014 33 07 85
Bron: 
SCHEPEN VOOR TOERISME HANS DE GROOF EN BURGEMEESTER WIM CAEYERS